Review Boba 3G/4G Carrier

Jika anda:
1. Mempunyai anak kecil yang tak mahu ditinggalkan didalam playpen/babycot untuk memasukkan baju kotor dalam mesin basuh – Dia menangis macam kita cubit peha kanan, peha kiri terasa juga
atau
2.  Anak kecil yang tak boleh dibiarkan berjalan sendiri di AEON nanti tiba tiba dengar announcement anak siapa berbaju merah nama mak CHUYAYA dari speaker AEON

BOBA 3G Soft Structured Carrier ini untuk anda!

Sebenarnya jika anda tidak mempunyai 2 ciri diatas, masih Boba 3G SSC ini sesuai digandingkan dengan anda
Selagi…selagi anda ada anak kecil bawah 5 tahun!

Bagi diri saya sendiri, saya jarang keluar jalan jalan dengan Alya
Tahun 2011 beberapa kali (kurang 10)
Tahun 2012 baru 2 kali kut
Memang tiap kali nak ke ofis, saya ada niat untuk memasukkan Alya ke dalam handbag
Untuk kebaikan Alya dan saya, Alya ditinggalkan bersama pengasuhnya

Jadi bila ada peluang untuk kami keluar bersama, saya mahu dukung dia supaya dapat berbual sambil berjalan
(dan picit kaki Alya)

Dengan anak anak kecil, saya tak pernah kalut nak bawa air panas, susu tepung dan stroller
Natural parenting such as breastfeeding, cloth diaper and babywearing  is a breeze to me and my kids!

Prinsip asas untuk memasukkan anak kedalam carrier ialah :
– Dah minum susu dan
– Lampinnya tak basah

Berikan peluang untuk dia berada didalam SSC dan tak sangka Alya boleh tertidur didalamnya!

Kebaikan babywearing antaranya ialah :
– Mothers’ oxytocin is increased through physical contact with the infant, leading to a more intimate maternal bond, easier breastfeeding and better care, thus lowering the incidence of postpartum depression and psychosomatic illness in the mother
Semakin kerap ibu menyentuh bayi, semakin tinggi oksitosin yang dihasilkan. Ianya hormon keintiman dan kasih sayang.

– Infants who are carried are calmer because all of their primal/survival needs are met. The caregiver can be seen, heard, smelled, touched, tasted, provide feeding and the motion necessary for continuing neural developmentgastrointestinal and respiratory health and to establish balance (inner ear development) and muscle tone is constant.

-Infants are more organized. Parental rhythms (walking, heartbeat, etc.) have balancing and soothing effects on infants.
Berbanding  bayi yang dibiarkan keseorangan didalam stroller

– Infants are “humanized” earlier by developing socially. Babies are closer to people and can study facial expressions, learn languages faster and be familiar with body language
Sambil berada didalam carrier, anak boleh belajar dari ibu cara memesan makanan di kaunter..hih

– Independence is established earlier

– Attachment between child and caregiver is more secure.

Keadaan yang ‘kejap’ seperti berada di dalam perut ibu mendamaikan bayi insyaAllah

Dengan penggunaan SSC, anda juga boleh mendukung anak dibahagian belakang

Terdapat beberapa features baru untuk Boba 3G SSC
– Antaranya 2 poket tambahan untuk meletakkan barang barang ibu

– Tempat sangkut handbag yang lebih selamat

– Tempat letak kaki anak

– Kain tambahan untuk menutup kepala anak jika berjalan dibawah panas terik mentari (seperti nak ke tempat parking)

Boba SSC mempunyai banyak pilihan warna menarik dan istimewa untuk semua pelanggan Lunatots
Pre-order Boba SSC dengan promosi hanya RM372.30 (harga asal RM438) dilanjutkan sehingga 25 April 2012
Lebih masa untuk anda menceritakan kebaikan babywearing dengan Boba SSC yang beraneka corak kepada roommate (ya roomate..hihi)

Pesanan boleh dibuat di link ini
Atau hadir ke mana mana cawangan Lunatots – Amcorp Mall, Maju Junction, Putrajaya, Bukit Tinggi Klang, Kota Damansara, Penang mahupun Bandar Sri Permaisuri Cheras untuk menikmati harga istimewa ini
Beritahu kami corak yang anda mahukan dan ianya akan direserve untuk anda
Limited di Malaysia, terhad untuk ibu bapa yang pantas dan mahukan yang terbaik pastinya!

Boba SSC juga mempunyai 1 tahun untuk buckle dan 2 bulan untuk manufacturing defect jika terdapat sebarang tetasan pada jahitan sewaktu pembelian

Anda pasti mendapat kualiti yang terbaik daripada Boba, Boba Malaysia dan Lunatots, insyaAllah

:)

Babywearing baby will babywear?
Aisyah yang comel dengan ‘baby’ yang dikendongnya supaya baby kurang menangis dan lebih tenang kan Aisyah 

I heart Boba 3G Soft Structured Carrier
Read about babywearing featured in Kosmo 13 April 2012 here

images (1)

Boba 4G kini telah berada di pasaran.

Perbezaannya dengan Boba 3G ialah, ianya mempunyai bantal kecil di bahagian punggung bayi yang membuatkannya sesuai untuk bayi baru lahir(newborn).

Jemput datang ke mana-mana cawangan Lunatots untuk melihat dan merasai sendiri kebaikan Boba 3G dan Boba 4G.

Continue Reading

Moby Wrap dengan Harga Promosi

Saya masih menulisMenulis di majalah dan akhbar tempatanHari hari menulis di Facebook Dan tak pernah lupa menulis kata-kata motivasi untuk diri sendiri setiap hari (hihi)Cuma tak menulis di blogKenapa?Alasannya panjang cuma nanti saya update dalam entri lain khusus untuk alasan sahajaDan malam ini saya masih di pejabatRasa mahu menulis di blog itu tiba Saya cari entri lama mengenai […]

Continue Reading

Pesta Buku PWTC

Kalian,Saya tidak akan berada di depan PC hari iniSaya akan road tour Klang ValleyDaripada Shah Alam (Karangkraf office) ke Office Visit di Cheras dan Bandar Baru BangiKemudian saya akan hantar barang di Post Office dan ada yang perlu dihantar di depan gate rumah di KajangSaya juga ada date dengan customer di depan McD Bandar Baru […]

Continue Reading

Lunatots Cloth Diaper Update

1. Harga breastpump Spectra 3 sudahpun meningkat kepada RM388 mulai 15 April 2009. 2. Semua promotion Cloth Diaper di Lunatots.com sudah tidak available KECUALI Promo Package of Five yang akan berakhir pada 20 April 2009. 3. Snap Button Lunatots CD akan berada di pasaran pada pertengahan May. Pre order masih belum dibuka kepada public. 4. Dah nak habis promotion, […]

Continue Reading

7 Tips Mudah Urus Lampin oleh Lunatots

1. Gunakan pelapik lampin yang berfungsi sebagai pengalas bagi mengelakkan lampin kain kotor terkena najis.Anda dicadangkan menggunakan pelapik lampin yang organik dan mudah terurai seperti Lunacare Biodegradable Flushable Liner 2. Pastikan saiz lampin yang dipakai adalah “muat muat”. Tak ketat tak longgar. Lampin Lunatots mempunyai butang larasan saiz S, M, L dan XL.Laraskan saiz lampin mengikut saiz peha bayi […]

Continue Reading

Bercerai Susu

Inilah istilah digunakan untuk :1. Memperkenalkan makanan pejal kepada anak semasa usiannya 6 bulan2. Memberhentikan penyusuan susu ibu pada usianya 2 tahun atau lebih Artikel ini memperkatakan tentang perkara no 2. Bayi akan melalui pelbagai fasa berbeza semasa proses ini. Biasanya proses bercerai susu akan berjaya jika dilakukan secara perlahan-lahan atau berperingkat dalam masa beberapa […]

Continue Reading

Soalan Mengenai Penyusuan Susu Ibu

Assalammualaikum Sue.. ada beberapa kemusykilna nk tanye.sy pakai pam medela freestyle.1. tp skrg di opis sempat pam 1x je. sbb keje cam fleksibel skit. klu masuk 10pg kuar 5/6ptg. mak. sllu 30min dlm kul 3/4 perah, anggaran dlm 3-4oz. kdg2 penuh botol 5oz. xper ker? sbb penah cuba kerap pam.. hasil tetap sama 2. set pam […]

Continue Reading

Penyusuan bayi secara eksklusif – Akhbar Sinar 3 Julai 2012

Artikel tulisan di akhbar Sinar Harian (3 Julai 2012) Di Malaysia, peratusan ibu menyusu bayi secara eksklusif masih lagi rendah jika dibandingkan dengan negara Asia lain. Untuk pengetahuan, Malaysia adalah negara terendah bagi penyusuan bayi secara eksklusif dan merupakan negara tertinggi dalam penggunaan susu formula. Penyusuan bayi secara eksklusif, satu langkah penting ke arah perkembangan dan pembesaran […]

Continue Reading

Berapa Banyak (oz) Bayi Minum Susu Ibu

Kebanyakan ibu yang merasakan dirinya mempunyai masalah penyusuan sebenarnya bukanlah bermasalah Bila ibu mengadu yang dia penat mengepam dan masih tidak dapat menghasilkan susu yang ‘cukup’ untuk anaknyaKatanya susu itu ‘sikit’ jika dibandingkan dengan jumlah yang diminum oleh anaknya semasa beliau berkerjaSetelah semua minuman/makanan penambah susu diambil Dan semua usaha telah dilakukan, namun tidak berjaya […]

Continue Reading