Makan makan di Brunei

Makan makan di Brunei

Pengalaman terindah di Brunei?
Saya suka makan di Brunei, mewah dan hospitality yang tip top dari tuan tanah, Izz
Saya mahu pergi lagi, cuma kalini mahu secara berjamaah anak beranak..hihi
Harap2 Izz sudi terima kehadiran kami nanti (tak tahu bila, tapi akan pergi jua!)

Aitellyu, acik Luna paling happy bila pergi Majlis Hari Lahir Hawa Baheerah (selepas birthday girl!)
Happy sebab ada nasi lemak, mee goreng, kuih lapis, kek aiskrim, kek batik
(Happy sebab banyak makanan)
Sampai berpinar pinar tak tahu nak pilih mana satu..ekeke
Sudahnya saya makan sikit sikit kesemuanya (being defensive-mention juga makan sikit sikit)
Padahal 2-3 round diperuntukkan untuk menu nasi lemak sahaja

Mula mula je malu malu ayam dengan orang Brunei
Lepas dah dapat tenaga batin…ekeke terus semangat (tinggal tak mengaku berasal dari Brunei sahaja..ekeke)

Ada game untuk anak anak
Dan yang tudung merah itu bukan acik Luna ye
(Kalian ni, mentang mentanglah merah…ekeke)

Rumah rumah dan kereta kereta di Brunei amat menggiurkan
Volkswagen comel comel buat guna pergi pasar basah saja..ekeke

Pukul 9 mlm kami ada Breastfeeding Support Group (Brunei)
Ianya purposely diadakan dalam kumpulan kecil  (Ana, Asmah, Izz dan Kak Shal yang terlewat kerana shopping…hihi)
Sembang sembang hati ke hati

Support Group yang seterusnya?
Ada jodoh dan rezeki Lunatots & Sara Kids
Kami mahu ke Brunei lagi :)

Untuk menu malam itu, Izz masak mee kolok
Ada puding buah dan kek coklat yang dibuat sendiri
Fuhh…menyelerakan!
Acik Sue muka tunduk rapat ke meja makan mee kolok…ekeke

Beberapa jam sebelum naik kapal terbang, kami makan ambuyat
Ianya adalah tepung beras yang dicicah bersama sos istimewa (campuran tempoyak dan binjai)

Ini ibu mengandung yang risaukan ambuyat-bukan-makanan-aku ekeke
Order nasi putih spare 1 ye bang

Harga makanan di Brunei? Sama macam di Malaysia
Contohnya kalau milo ais RM1.50, di sana pun RB1.50
Cuma bila convert kepada RM, milo ais akan berharga RM3.60 segelas ( x RM2.40)

Ini adalah sepit buluh untuk makan ambuyat nanti

Biasanya ambuyat akan datang dengan satu set
Maksudnya ambuyat, cicah dan lauk lauk lain (sepeti daging, ikan, udang dan ulam)
Ikan dibawah mungkin tidak fotogenik didalam gambar
Tapi rasanya sedaaaaapppp
Begitu juga dengan udang, anda juga sedap!

Izzah “Mula mula masukkan candas (sepit)”
Gulung gulung gulung sehingga saiz yang dimahukan

Celup didalam cicah (sirius cicah ini sedaaaap)

Masuk mulut dan telan
Izzah “Tak perlu kunyah”
Pelancong dari Malaysia-acting-pelancong “Hah? Kalau kunyah juga, jadi apa?” (Perak – e=emak)
*Siap imejin kalau kunyah juga nanti melanggar pantang haha!*
Rupanya memang tak boleh kunyah sebab masuk mulut je terus ambuyat meluncur laju ke tekak..ekeke

Anda beritahu saya, saya ni ‘pemakan’ atau tidak orangnya..ekeke
Pengalaman ambuyat orang lain disini dan sini

Nota Mommy Luna : Teringat lagi muka Munira terkejut bila saya asyik berulang ke meja makan setiap kali aktiviti di Sara Kids..ahaha!

468 ad

5 Comments

  1. macam sedap je ambuyat tuh selalu gak dengar org cakap sedap.igtkn ambuyat tu dibuat dr sagu mcm mknn kat s’wak tuh..

  2. serinditrimba |

    sue..

    sue nampaks angat bahagia makan ambuyat tu….

  3. mamasofwa |

    kiter kat area Beaufort makan ambuyat juga, ekceli ianya diperbuat daripada tepung sagu yang dihasilkan dari pokok rumbia. Makan ambuyat ni membuatkan perut cepat kenyang…tapi kalau makan terlebih banyak, kerap masuk tandas buang air kechil lah gamaknya hehe :)

    Keh keh, thanks Mama Sofwa. Bukan buat dari tepung beras ye? Haha..Tepung sagu rupanya..

  4. mommy…. dah bleh jadik hos jalan2 cari mkn.. tapi… ambuyat tu dari sagu la yang

    Haha..mujur Mommy tak cakap buat dari tepung gandum…ekekek

  5. best kan sue ambuyat..=)

    Best Sya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: